Prei Bulgaarse Reuzen (zomer) (2498)

1,90

Allium porrum
Prei is een zeer aromatische groente. Ze is zeer gekend als soepgroente, maar ook als stoofgroente kent ze vele toepassingen.

SKU: 2498 Categorie:

Beschrijving

Bulgaarse Reuzen is een vroege, groene zomerprei met een goede productie.
De schachten zijn zeer lang (45-55cm) en mooi wit van kleur.
Dit ras is ook geschikt voor de vroege herfstteelt.

Inhoud : 2g

Zaaien onder glas : februari – maart
Zaaien op een zaaibed : eind maart – half mei
Zaaien in volle grond : eind maart – half mei
Zaaitemperatuur : 15°C
Zaaidiepte : 0,5cm
Kiemduur : 20 dagen
Plantafstand : de aanbevolen tussenafstand bedraagt 35 x 15cm
Oogst : 5 – 6 maanden na het zaaien

1)Zaaien in een zaaibakje : 
Zaai in de aangegeven periode in een zaaibakje gevuld met vochtige zaaigrond. Strooi de zaden zo gelijk mogelijk uit. Bedek met zaaigrond zodat de zaden op de aangegeven zaaidiepte liggen en druk licht aan. Zorg voor een zo constant mogelijke temperatuur, dit geeft een betere kieming. Dek het zaaibakje af met huishoudfolie of een deksel. Houd na het zaaien en tijdens het kiemen de grond vochtig met een vernevelaar.
Zodra de jonge zaailingen opkomen, de huishoudfolie of het deksel beetje bij beetje verwijderen.
Als de planten de dikte hebben van een potlood mag u uitplanten op de definitieve plaats.
**Houd rekening met de aanbevolen plantafstanden. Met de vermelding (bijvoorbeeld) 40 x 30cm wordt bedoeld: een afstand tussen 2 rijen van 40cm, en een afstand tussen 2 plantjes van 30cm. Het eerste getal wijst op de afstand tussen de rijen. Het tweede getal wijst naar de afstand tussen 2 planten.

2) Zaaien op een zaaibed in volle grond : 
Kies voor een zaaibed een beschutte plaats in de halfschaduw. Maak de grond onkruidvrij, goed los en fijn. Strooi de zaden zo gelijk mogelijk uit en bedek met grond zodat de zaden op de aangegeven diepte liggen.
Houd het zaaibed de eerste dagen vochtig en vooral onkruidvrij.
Als de planten de dikte hebben van een potlood, plant u de plantjes uit op hun definitieve plaats.
Vervolg vanaf 1**

3) Zaaien ter plaatse : 
Maak de grond onkruidvrij, goed los en fijn. Span een touw of leg een lat of plank zodat u een mooi, recht geultje kunt trekken om de zaden in te leggen. Bedek de zaden nadien met een fijn laagje aarde zodat ze op de aangegeven diepte liggen. Druk aan met een hark of een plankje. Begiet heel voorzichtig of benevel met de tuinslang. Zet aan het begin van de rij een plantenetiket met de naam van de groente.
Uitdunnen : Meestal liggen de zaden in de rij dichter bij elkaar dan nodig. Trek de jonge planten die te kort bij elkaar staan, uit. Zie ook verder bij oogsten.
Vervolg vanaf 1**

Uitplanten :
Maak een plantgat van 10-15cm diep. Laat hierin een plant zakken en giet aan zodat het plantgat dicht komt. Het hart van de prei moet boven de grond staan om mooi rechte en witte schachten te bekomen.
Na 2 weken mag er reeds wat losse grond tegen de preiplanten aangebracht worden (aanaarden). Zo bekomt u lange witte schachten.

Oogsten :
Vanaf 4 – 5 maanden na het zaaien neemt u 1 plant op de 2 weg volgens behoefte.

Tip : Meestal worden de bladpunten bijgeknipt : dit vergemakkelijkt het uitplanten. Het bijsnijden van de wortels is echter nadelig voor het aanslaan van de plantjes.