Andijvie Breedblad Nummer Vijf 2 (2012)

1,30

Chicorium endivia
Andijvie is een vitaminerijke en lekkere groente die een rijke oogst kan opleveren.
Bovendien is het zowel in de tuin als in de keuken een gemakkelijke groente.
Breedblad andijvie wordt meestal gestoofd. De blaadjes van het gele hart smaken echter ook fris in een slaatje.

Artikelnummer: 2012 Categorie:

Beschrijving

Breedblad Nummer Vijf vormt flinke kroppen met een geel hart.
Het ras is geschikt voor lenteteelt in de serre en voor zomer- en herfstteelt in de volle grond.

Type: Bladgroente
Inhoud: 3g
Aantal zaden per gram: 600
Zaden: Gonthier®

Zaaien:
Kropandijvie kan met een regelmaat van een 3-tal weken gezaaid worden onder glas of in volle grond.
Houd tijdens de opkweek een temperatuur van minimum 15°C. Daalt de temperatuur te laag, dan komt er een groeistilstand. Nadien zullen de planten dan doorschieten.
Houd de groeiplek na het uitplanten steeds goed vochtig.

Zaaien onder glas in een zaaibakje of op een zaaibed: april (lenteteelt)
Zaaien in volle grond op een zaaibed of ter plaatse: juni-juli (zomer- en herfstteelt)
Zaaitemperatuur: minimum 14-16°C
Zaaidiepte: 0,5cm
Kiemduur: 15 dagen
Verspenen: zodra de eerste 2 echte blaadjes gevormd zijn
Uitplanten: 5-6 weken na de uitzaai.
Plantafstand: de aanbevolen tussenafstand bedraagt 30 x 30cm
Standplaats: normale tuingrond
Begin oogst: 75 dagen na opkomst (tot oktober) ©Gonthier Zaden

1) Zaaien in een zaaibakje:
Vul een zaaibakje met vochtige zaaigrond. Strooi hierop de zaden zo gelijk mogelijk uit.
Bedek met zaaigrond zodat de zaden op de aangegeven zaaidiepte liggen en druk licht aan.
Dek het zaaibakje af met huishoudfolie of een deksel. Houd na het zaaien en tijdens het kiemen de grond vochtig met een vernevelaar.
Afhankelijk van de zaaiperiode en de buitentemperatuur, plaats je het zaaibakje binnenshuis, in een warme of in een koude serre. Zorg in alle geval voor een zo constant mogelijke temperatuur, dit geeft een betere kieming.
Zodra de jonge zaailingen opkomen, de huishoudfolie of het deksel beetje bij beetje verwijderen.
Wanneer aan de kiemplantjes de eerste 2 echte blaadjes verschijnen, mag er verspeend worden.
Vanaf half mei mag je uitplanten op de definitieve plaats.
Ga verder naar 3)**

2) Zaaien op een zaaibed:
Kies voor een zaaibed een beschutte plaats in de halfschaduw. Maak de grond onkruidvrij, goed los en fijn.
Strooi de zaden zo gelijk mogelijk uit en bedek met grond zodat de zaden op de aangegeven diepte liggen.
Houd het zaaibed de eerste dagen vochtig en vooral onkruidvrij.
Na opkomst zet je de plantjes op hun definitieve plaats.
Ga verder naar 3)**

3) Zaaien ter plaatse:
Maak de grond onkruidvrij, goed los en fijn. Span een touw of leg een lat of plank zodat u een mooi, recht geultje kunt trekken om de zaden in te leggen.
Bedek de zaden nadien met een fijn laagje aarde zodat ze op de aangegeven diepte liggen. Druk aan met een hark of een plankje.
Meestal liggen de zaden in de rij dichter bij elkaar dan nodig. Trek de jonge planten die te kort bij elkaar staan, uit.
**Houd rekening met de aanbevolen plantafstanden. Het eerste getal wijst op de afstand tussen de rijen. Het tweede getal wijst naar de afstand tussen 2 planten.

Meer informatie over het zaaien van andijvie en andere groenten.

Oogsten: Enkele dagen tot een week voor de oogst, kan je andijvie bleken door de krop dicht te binden of af te dekken met een (donkere) emmer.
Gebleekte andijvie is niet alleen mooier; de gele blaadjes zijn ook minder bitter.

Andere suggesties…