Andijvie Gekrulde Dikke, zelfkroppende (056)

1,90

Chicorium endivia
Andijvie is een vitaminerijke en lekkere herfstgroente die een rijke oogst kan opleveren.
Bovendien is het zowel in de tuin als in de keuken een gemakkelijke groente.
Het blad wordt gestoofd of rauw als sla gebruikt. Het gele hart smaakt fris in een slaatje.

Op voorraad

SKU: LDV056 Categorie: Tag:

Beschrijving

Halfvroege variëteit met zeer sterk ingesneden blad.
Zelfblekende, middelgrote krop.
Zeer koudebestendig.
Een selectie uit het assortiment Les Doigts Verts Frankrijk. De informatie op de verpakking is uitsluitend franstalig.

Inhoud : 5g

Zaaien buiten op zaaibed of ter plaatse in volle grond : eind juni – augustus
Zaaitemperatuur : minimum 14 – 16°C
Zaaidiepte : 0,5cm
Kiemduur : 15 dagen
Uitdunnen : Eén maand na opkomst mag u uitdunnen : laat ongeveer 20-25cm tussen de planten. De verwijderde planten kunt u elders uitplanten.
Uitplanten : 5 – 6 weken na de uitzaai.
Plantafstand : de aanbevolen tussenafstand bedraagt 25 x 25cm
Standplaats : normale tuingrond
Begin oogst : 75 dagen na opkomst

1) Zaaien op een zaaibed
Kies voor een zaaibed een beschutte plaats in de halfschaduw. Maak de grond onkruidvrij, goed los en fijn. Strooi de zaden zo gelijk mogelijk uit en bedek met grond zodat de zaden op de aangegeven diepte liggen.
Houd het zaaibed de eerste dagen vochtig en vooral onkruidvrij.
Na opkomst plant u de plantjes uit op hun definitieve plaats.
**Houd rekening met de aanbevolen plantafstanden. Met de vermelding (bijvoorbeeld) 40 x 30cm wordt bedoeld: een afstand tussen 2 rijen van 40cm, en een afstand tussen 2 plantjes van 30cm. Het eerste getal wijst op de afstand tussen de rijen. Het tweede getal wijst naar de afstand tussen 2 planten.

2) Zaaien ter plaatse
Maak de grond onkruidvrij, goed los en fijn. Span een touw of leg een lat of plank zodat u een mooi, recht geultje kunt trekken om de zaden in te leggen.
Bedek de zaden na het zaaien met een fijn laagje aarde zodat ze op de aangegeven diepte liggen. Druk aan met een hark of een plankje.
Begiet heel voorzichtig of benevel met de tuinslang.
Zet aan het begin van de rij een plantenetiket met de naam van de groente.
Uitdunnen : Meestal liggen de zaden in de rij dichter bij elkaar dan nodig. Trek de jonge planten die te kort bij elkaar staan, uit.
vervolg vanaf 1**

Kropandijvie kan met een regelmaat van een 3-tal weken gezaaid worden onder glas of eventueel in volle grond. Hou tijdens de opkweek een temperatuur van minimum 15°C. Daalt de temperatuur te laag, dan komt er een groeistilstand. Bij de verdere teelt zullen de planten dan doorschieten.
Winterandijvie zaait men best niet voor eind juni. Bij vroeger zaaien zal ook deze andijvie opschieten.

Oogsten : Enkele dagen tot een week voor de oogst, kan men andijvie bleken door de krop dicht te binden of af te dekken met een (donkere) emmer. Gebleekte andijvie is niet alleen mooier ; de gele blaadjes zijn ook minder bitter.

Tip : vermijd begieten op het heetst van de dag.