Tomaat Matina Bio (40120)

3,35

Lycospersicum esculentum

Slechts 1 resterend op voorraad

Beschrijving

Biologische zaden.
Matina is een zeer vroeg ras waardoor het zeer geschikt is voor buitenteelt.
De vruchten zijn mooi rond tot hoogrond, blinkend rood met gemiddelde grootte (90 à 150g).
Het vruchtvlees is vast en goed van smaak.
Bovendien is Matina zeer goed bestand tegen ziekten.
Aardappelbladig.
Selectie uit het assortiment Somers Seeds.

Inhoud : 0,50g

Zaaien binnen in een zaaibakje :
-voor teelt in verwarmde serre vanaf december-januari
-voor teelt in koude serre vanaf eind februari
-voor teelt in volle grond vanaf eind maart
Zaaitemperatuur : 20-22°C
Zaaidiepte : 0,5cm
Kiemduur : 8 – 10 dagen
Verspenen : zodra de eerste 2 echte blaadjes gevormd zijn mag er verspeend worden van een zaaibakje naar potjes
Uitplanten : vanaf half april in serre en vanaf half mei in volle grond
Plantafstand : de aanbevolen tussenafstand bedraagt 60 x 60cm
Standplaats : serre of een zeer warme plaats in de tuin
Begin oogst : vanaf 20 weken na opkomst mits voldoende warmte

1)Zaaien binnenshuis in een zaaibakje :
Zaai in de aangegeven periode in een zaaibakje gevuld met vochtige zaaigrond. Strooi de zaden zo gelijk mogelijk uit. Bedek met zaaigrond zodat de zaden op de aangegeven zaaidiepte liggen en druk licht aan. Zorg voor een zo constant mogelijke temperatuur, dit geeft een betere kieming. Denk ook aan de nachttemperatuur van uw centrale verwarming! Dek het zaaibakje af met huishoudfolie of een deksel. Houd na het zaaien en tijdens het kiemen de grond vochtig met een vernevelaar.
*Zodra de jonge zaailingen opkomen, de huishoudfolie of het deksel beetje bij beetje verwijderen.
Wanneer aan de kiemplantjes de eerste 2 echte blaadjes verschijnen, mag er verspeend worden. Met verspenen wordt bedoeld het overzetten van de plantjes in een ander zaaibakje of potje op een grotere onderlinge afstand, ongeveer 5cm. Het doel hiervan is het verkrijgen van een sterker wortelgestel. Gebruik hiervoor een verspeenstokje.
Vanaf half mei mag u uitplanten op de definitieve plaats. Voorzie een plaats in serre of in volle grond op een warme, beschutte plaats.
Houd rekening met de aanbevolen plantafstanden. Met de vermelding (bijvoorbeeld) 40 x 30cm wordt bedoeld: een afstand tussen 2 rijen van 40cm, en een afstand tussen 2 plantjes van 30cm. Het eerste getal wijst op de afstand tussen de rijen. Het tweede getal wijst naar de afstand tussen 2 planten.

2)Zaaien onder glas in een zaaibakje :
Zaai in de aangegeven periode in een zaaibakje gevuld met vochtige zaaigrond. Strooi de zaden zo gelijk mogelijk uit. Bedek met zaaigrond zodat de zaden op de aangegeven zaaidiepte liggen en druk licht aan. Zorg voor een zo constant mogelijke temperatuur, dit geeft een betere kieming. Dek het zaaibakje af met huishoudfolie of een deksel. Houd na het zaaien en tijdens het kiemen de grond vochtig met een vernevelaar.
vervolg vanaf 1*

Tip :

  • Verwijder regelmatig de okselscheuten. De planten moeten vanaf dan gesteund worden door een tomatenspiraal of een steunstok.
  • Toppen bij 6 trossen + 4 bladeren. Haal de 7de en 8ste bloemtros weg want vruchten van bloemen na half augustus worden niet meer rijp. De suikers voor de vruchten van de 6de tros worden in de bovenste bladeren gevormd : laat deze bladeren zo lang mogelijk hangen, hierin worden de suikers gevormd van de onderhangende vruchten.
    Oude, versleten en gele bladeren onder de tros mogen verwijderd worden. Dit geldt niet voor balkontomaten.
  • Bij meer dan 6 tomaten per tros, mogen de kleinste bloemen verwijderd worden. Dit geldt niet bij kerstomaten. Dikke, misvormde bloemen mogen ook verwijderd worden.
  • Voorkom neusrot bij tomaten en paprika door tijdig voldoende kalk in te werken. ©Gonthier Zaden