Geplaatst op

Schade aan planten door strooizout

voetpad sneeuw dooizoutAls je strooizout gebruikt om het voetpad van je woning sneeuw- en ijsvrij te houden, kan het ook terecht komen tussen haagplanten, struiken en in de border.
Bomen en planten zijn echter gevoelig voor de schadelijke invloed van zout. Ze kunnen dan last krijgen van zoutvergiftiging. De schade wordt pas zichtbaar in de lente. De groei blijft dan achter en het blad wordt geel. De takken dicht bij de grond worden bruin en beginnen af te sterven. Bij ernstige schade zal de hele plant verdrogen en uiteindelijk afsterven.

Bladhoudende planten zijn gevoelig voor spatten met zouthoudend ijswater op hun bladeren.
Bomen, struiken en vaste planten kunnen planten last krijgen van een hogere concentratie zout in het grondwater. De wortels kunnen moeilijker water opnemen omdat zouten water aantrekken en vasthouden. Geef de planten die kort bij de straat staan en mogelijk last kunnen hebben van dooizout, na de winter daarom een stevige douche. Door het zout weg te spoelen bied je de plant de kans zich te herstellen.

Het bodemleven heeft eveneens gevolgen door zouten in de bodem. Het is te zien aan planten die slecht groeien of verdrogen.

Gebruik dus gebruik enkel de hoeveelheid dooizout die echt noodzakelijk is.
Of gebruik strooizand (gewoon scherp zand of metselzand) want dat is niet schadelijk voor de planten.