Geplaatst op

Bescherm je planten tegen nachtvorst

Bij vorst moet je kwetsbare planten beschermen.
Met de volgende tips help je vorstgevoelige planten de winter door.

Welke planten?
Vorstgevoelige planten zijn planten die sterven bij temperaturen onder 0°C. Het is moeilijk om van elke plant te zeggen hoeveel vorst hij kan verdragen. Bovendien bepalen vocht (vochtigheid van de bodem) en wind (gure oostenwind) een belangrijke rol in het koudegevoel voor ons en dus ook voor de planten. Staat daarbij de plant nog eens in een pot in plaats van in volle grond, dan maakt dit ook nog een groot verschil.

Vliesdoek - Voile de protection
Vliesdoek – Voile de protection

Tuinplanten
In de winter is de standplaats belangrijk. Tuinplanten die nauwelijks beschut staan, hebben het moeilijker dan planten die uit de wind staan (bijvoorbeeld in een stadstuin of tegen een muur).
Het beste is om vliesdoek, een oud deken, … over de planten te leggen om ze te beschermen.

Ook droge bladeren of een laagje compost bieden bescherming.
Hogere planten kan je beschermen door rond de plant enkele bamboestokken in de grond te steken. Wikkel vliesdoek, rietmat of jute rond de bamboestokken en knijp en bind bovenaan dicht.
Extra bescherming kun je aanbrengen met kerstverlichting of een lichtslang. Deze lampjes geven immers ook warmte af. Let wel : ledlampjes geven minder warmte dan traditionele.

Planten in potten
Planten in potten (ook kruiden) zijn in de winter veel kwetsbaarder dan dezelfde soort planten in de volle grond. In een pot heeft de grond immers niet het voordeel van een grote massa die traag bevriest. De wortelkluit in een pot zal dus sneller bevriezen. Als overdag dan de temperatuur boven nul komt, zal hij ook snel ontdooien. Het is juist dit bevriezen, dooien, opnieuw bevriezen, enz dat nefast is voor de wortels van de planten.

Planten in potten kun je beschermen door de pot aan de binnenkant eerst te bedekken met isomo of noppenfolie. Maak op de bodem enkele gaten in de folie, zodat overtollig water weg kan. De isomo of noppenfolie beschermt bovendien je potten zelf tegen het kapotvriezen.
Zet bij nachtvorst al je potten bij elkaar. Zet ze van de grond af zodat er geen opstijgend water is naar pot en wortelkluit. Bedek het geheel met droge bladeren of stro.
Geef buitenplanten die in potten staan een minimum aan water om te voorkomen dat de aarde en dus de wortels bevriezen.
Zet als het harder gaat vriezen je potplanten in je veranda, serre of tuinhuis. Hou er rekening mee dat bij strenge vorst het bij deze laatsten ook kan binnenvriezen.
Bladhoudende planten in een pot zijn niet in rust en hebben dus ook in de winter licht nodig. Zet ze dan ook niet te lang in een donkere garage of tuinhuis.

Voor meer info, aarzel niet ons te contacteren.